Å bygge et profesjonelt nettverk

8527753874_d9e0a5e28cDersom man bruker sosiale medier på den rette måten, kan man få en fordel når man skal søke jobb. En åpen og useriøs profil på Facebook gjør mer skade enn nytte, men en profesjonelt laget profil på nettsider som LinkedIn kan gi fordeler. Nordmenn er flinke til å bruke nettet når de skal søke jobb. Mange har registrert CV-en på nettet, og kanskje til og med sendt jobbsøknad over nettet. God bruk av nettet kan hjelpe nyutdannede med å finne en jobb. Dårlig bruk av nettet kan føre til det motsatte.
Hvordan man tar seg ut
Det viktigste når man skal søke jobb, er at man tar seg godt ut. Det handler ikke bare om klær og utseende, men også om hvordan man ordlegger seg og hvordan man oppfører seg. Mange arbeidsgivere skriver inn jobbsøkernes navn i en søkemotor. Dersom arbeidsgiverne bare finner en barnslig og useriøs Facebook-profil, kanskje til og med en profil med flaue bilder, kan de få et negativt inntrykk av jobbsøkeren. Dersom arbeidsgiverne finner en fin og vellaget profil på et seriøst nettsted, kan de få et ekstra godt inntrykk av søkeren. Nettsider som LinkedIn består også av personlige profiler, men disse sidene er mer seriøse enn Facebook og andre sosiale nettverk. Man knytter kontakter på et profesjonelt nivå, i stedet på et vennskapsnivå.

Bygg opp nettverket
Hos seriøse nettsteder kan man legge ut en skikkelig profil. Man kan samle opp digitale visittkort og holde oversikt over nettverket sitt. Man kan også legge ut informasjon om egen kompetanse og legge ut cv som er synlig både for egne kontakter og kontaktenes kontakter. Da vokser nettverket. De samme sidene lar brukerne samle anbefalinger fra arbeidsgivere og kollegaer. Mange av disse nettsidene har også forum der man kan lytte til råd fra eksperter og vise fram egen kompetanse.

Det kan være lurt å begynne å bygge opp nettverket mens man studerer, men det er aldri for seint å begynne. Selv godt voksne arbeidstakere kan ha god nytte av et profesjonelt nettverk. Nettverket er alltid en god ressurs som man kan få bruk for dersom man vil bytte jobb. Alle man møter på disse sidene kan vise seg å bli viktige kontakter senere i karrieren, så man bør samle flest mulig kontakter. Et godt nettverk betyr også at man har mange personer man kan spørre om råd, og man har tilgang på ressurser og kompetanse.

Lær av andre
Alle som er nye brukere av medieplattformer og nettverk bør lytte til erfarne brukere og lære av deres råd. Man bør skaffe seg en god oversikt over hvilke bransjer og fagpersoner som bruker nettstedet, og se på hvordan andre personer bruker nettverket. Det er også lurt å følge med i grupper og diskusjonsfora, spesielt i fora som er aktuelle for den bransjen man gjerne vil jobbe i. En god profil alene er ikke nok til at man får drømmejobben, men nettverk på Internett kan være et godt verktøy og et godt supplement til de klassiske jobbsøknadene.

Privacy Policy