Sponset innhold

Den siste tiden har vi kunnet lese mye om sponset innhold – saker som er til forveksling lik de andre redaksjonelle sakene men som egentlig er betalt for av en eller flere annonsører. Disse sakene skal være merket, slik at vi som lesere skal kunne skille mellom det vedkommende redaksjon har publisert og hva som er produsert i reklameøyemed. Men det er ikke alltid like lett å skille disse sakene fra hverandre likevel. Dette er en del av det som kalles for innholdsmarkedsføring. På engelsk – «native advertising» eller «content marketing». De største avisene oppretter nå egne avdelinger som skal ta seg av denne delen av avisinnholdet uten at det går ut over avisens troverdighet og de vanlige redaksjonelle sakene. En av utfordringene er hvordan merkingen skal være – slik at det ikke er noen tvil om hva du leser – reklame eller en redaksjonell sak.

Display_Ads_MatrixAdvertising_WideNår andre annonseinntekter går nedover blir betalt innhold enda viktigere. Annonsering i papiravisene har vært dalende i mange år og nå går også annonseringen på nett noe nedover. Det viser seg nemlig at mange lesere ikke ønsker å ha irriterende «flashende» annonser på de web-sidene de besøker – heller ikke når lokalavisa skal leses på nett. Mange av leserne har funnet «løsningen på problemet» med annonser og installert «AdBlock» – en liten plugg-inn som effektivt stenger annonsørene ute når du er på nett. I takt med at bruken av «AdBlock» øker vil tradisjonell annonsering på nett høyst sannsynlig gå enda mer ned – ingen annonsører vil vel betale for en annonse som nesten ingen får med seg. Annonsørene vil jo heller ikke virke irriterende på de kundene de egentlig henvender seg til, og da må de finne nye kanaler for å fremme sine produkter og tjenester. Nå er ikke innholdsmarkedsføring egentlig en ny og banebrytende form for annonsering. Vi har i mange ti-år sett produktplassering og innholdsmarkedsføring både i TV-serier, filmer, bilder, radio og i aviser og ukepressen. Såpeopera har fått navnet på grunn av såpereklamen som ble sendt før under og etter programmene, og det var tidlig på 1930-tallet.

Er vi på jakt etter et spesielt produkt eller en tjeneste søker vi det ofte opp på nett – og vi leser om produktene/tjenestene før vi bestemmer oss for hvilken leverandør eller hvilken håndverker vi ønsker å bruke. Andres erfaringer er også viktige – så såkalte «sannhetsvitner» er et «must». De som jobber med reklame vet det og mange av de største firmaene har i dag avdelinger som daglig jobber med innholdsmarkedsføring for å fremme deres produkter og tjenester. Andre kjøper denne tjenesten av byråer som har spesialisert seg på akkurat dette – og leserne, eller kundene, slipper «irriterende annonser» og kan selv velge hvilke produkter og tjenester de ønsker å lese om.

Privacy Policy